Teleskop nedir
Teleskop denince akla Tripot’a benzeyen üçayaklı gözlem makinesi gelmektedir. Ancak durum bundan biraz farklıdır. Teleskop bir gözlem makinesidir ancak birçok farklı çeşidi vardır. Hangi amaç için kullanacaksanız ona uygun bir teleskop seçmeniz gerekecektir.
Teleskop uzaktaki her hangi bir objeyi yakınlaştırır, yakınlaştırmak kalmaz etraftaki dağılmış ışıkları toplayarak asıl nesneyi bize iletir. İlk bakışta yakınlaştırıcı olarak daha makul görünse de teleskopun ışık toplama özelliği daha önemlidir. Ancak bu şekilde gerçek objeyi görüp algılayabiliriz.
Teleskop Türleri Nelerdir?
Mercekli

Aynalı

Katadioptrik olarak üç çeşit teleskop vardır.


Herkesçe bilinen teleskoplar mercekli teleskoplardır. Mercekli teleskopun önünde ışığı toplayan bir mercek bulunur. Kaliteli bir mercekli teleskop ücreti oldukça yüksektir. Mercek çapı büyüdükçe fiyat da doğru orantılı olarak artış sergilemektedir.
Aynalı Teleskoplar ise çok daha ucuz olduğu söylenebilir. Ayna çapı arttıkça fiyatta artış olur ancak mercekli teleskoplar kadar bariz bir fiyat artışı olmaz. Ancak ışık toplama kapasitesi de buna bağlı olarak çok fark etmektedir. Mercekli ve aynalı teleskopları birbirleriyle karşılaştırmayacak kadar büyük bir fark vardır. Mercekli olanlar çok profesyoneldir. Aynalı olanı ise daha basit işlemlerde kullanılır.
Katadioptrik teleskoplar ise bu iki sistemi içinde barındırır. Hem aynalı hem de merceklidirler. Çok farklı çeşitleri vardır. Ancak genel olarak tek tip teleskop tercih edilmektedir.
Teleskopta en dikkat edilmesi gereken özellik ışık toplama özelliğidir. Profesyonel bir teleskop ile gökyüzüne baktığınız zaman çok uzaktaki gök cisimlerini bile net bir şekilde görmelisiniz. Çok güzel bir deneyim olması gerek değil mi?
Osmanlı bilginleri de gök bilimi ile ilgili çok araştırmalar yapmıştır. Ali Kuşçu, Uluğ Bey bunlara birer örnektir.
Ali Kuşçunun bu konudaki en büyük eseri “Risale-i Fil Heye” dir. Bu eser matematik ve astronomi ile alakalı bilgiler barındırmaktadır. Bu eser gök cisimlerinin dünyamıza uzaklığının hesaplanmasına kadar içerisinde çığır açan birçok bilgi barındırmaktadır.
Uluğ bey Semerkant da astronomiye yaptığı katkılarıyla da bilinir. Oraya medrese kurmakla kalmamış bir rasathane de kurarak fayda sağlamıştır.
YASAL UYARI
Yayımlanan bu yazılar webrasia.com yazarları tarafından yazılmıştır. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; webrasia.com, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu metinde yer alan görüşler yazara aittir ve webrasia.com’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.