SolidWorks 3 Boyutlu bir bilgisayar destekli tasarım (3D CAD) programıdır.
SolidWorks Corporation 1993 yılında Jon Hirschtick tarafından Concord, Massachusetts`te kuruldu. Program bir CAD (Computer Aided Design) programıdır.
Programın ilk versiyonunu 1995`te piyasaya çıkardıktan 2 yıl sonra 1997 yılında Dassault Systems SolidWorks Corp. Tarafın’dan satın alındı.
Windows işletim sistemleri ile entegre olarak çalışan ilk 3 boyutlu modelleme (3D CAD) programıdır. Diğer CAD programları gibi, kendine has bir ekosistem oluşturarak pratik anlamda özgün hedeflere uygun olarak geliştirilmiştir.
Ülkemiz de sıkça kullanılan bir programdır. Özellikle makine, ürün ve tesisi tasarımlarında büyük kolaylık sağladığı için tercih edilmektedir.
Talaşlı imalat, kaynaklı imalat, plastik ve döküm yöntemi ile imalat gibi çoğu yönteme uygun tasarım yapmaya olanak sağlayan bir programdır.
Online kütüphanesi geniş kapsamlıdır ve tasarım yapmakta kolaylık sağlar.
Solidworks’te temel mantık diğer CAD yazılımları ile oldukça benzerdir. Sketch komutu ile katı model oluşturulacak parçalar 2D olarak çizilebilmektedir. Daha sonra katı model oluşturulacak çizim çeşitli yöntemlerle katı hale getirilebilir.
2D çizimi katı hale getirecek yöntemler şunlardır. Features, Sheet Metal, Surface, Weldments.
SolidWorks’ü internet üzerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu konuda solidworks ün kendi yardım kütüphanesi de mevcuttur, ayrıca birçok solidworks kullanıcıları, insanların bu programı öğrenebilmeleri solidworks eğitim videoları yüklemişlerdir.
Solidworks nasıl açılır, parça çizmek için neler yapılmalı, katı model nasıl ve nerden oluşturulur bu konuya biraz değinelim.
Solidworks ü yükledikten sonra açtığınızda karşınıza böyle bir ekran gelecektir.

Yukarıdaki resimde ok işareti ile gösterilen yere tıklayıp yeni sayfa açabilirsiniz.
Ok işaretinin gösterdiği simgeye tıkladığınız zaman karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.

Bu ekranda 3 bölüm bulunmaktadır.
- Part: Bu kısımda yeni parça oluşturmak için 2D çizimler yapıp bunları katı model haline getirebilirsiniz.
- Assembly: Bu kısımdan Part bölümünde oluşturduğunuz parçaların montajını yapabilir, bu parçaları simülasyonda hareket ettirebilir, Yeni parçalar çizebilir ve Render alabilirsiniz.
- Drawing: Bu kısımdan Part ve Assembly de oluşturmuş olduğunuz parça ve montajların Teknik Resim görüntülerini alıp ölçülendirebilirsiniz.
Part bölümüne tıklayıp yeni bir çizim,parça dosyası açtığınızda karşınıza aşağıdaki sayfa gelecektir. Bu sayfadan 2D çizim yapılıp katı model oluşturabilirsiniz.

Çizime başlamak için öncelikle bir düzlem tıklayıp o düzlem üzerinde parça çizimine başlayabilirsiniz.
- Front Plane: (Ön Düzlem) Çizilecek parçayı parçanın ön görünüşünden çizmeye başlayacaksak bu düzlem üzerinde çizmeye başlanır.
- Top Plane: (Üst Düzlem) Eger parçayı çizmeye üst görünüşünden başlanacaksa bu düzlem üzerinde çizime başlanır.
- Right Plane: (Yan Düzlem) Parça yan görünüşünden çizilmeye başlanacaksa bu düzlem üzerinde çizilmeye başlanır.
Çizilecek parçayı hangi düzlemde çizeceğinize karar verdiniz ve çizime başlamak istiyorsuz
Örneğin; Front Plane: (Ön Düzlem) Tıkladınız
Ardından yukarıdaki resimdeki sol üst köşede bulunan Sketch komutuna tıklayıp ön düzlemde çiziminizi yapmaya başlayabilirsiniz.
Solidworks de parça çizip katı model oluşturmak için sıklıkla kullanılan komutlar aşağıdaki gibidir.

Features: Bu kısımdan yapmış olduğumuz çizimleri katı model haline getirebilir, delik delebilir, parçalara pah, Radius verebilir, parçaları çoğaltabilir, Ayna lama yapabilirsiniz.
Extuded Boss/Base: Bu komut çizdiğiniz parçaya kalınlık verir, katı oluşturmanıza yardımcı olur. Düz, köşeli parçalarda kullanılır.
Revolved Boss/Base: (Döndürerek katı oluştur) Bu komutu kullanarak yuvarlak, silindirik parçaları oluşturabilirsiniz. Örneğin; Araç lastiği, Simit.
Swept Boss/Base: (Süpürerek katı oluştur) Bu komutla belirli bir çizgi üzerinde katı oluşturabilirsiniz. Örneğin; Bilgisayar Mouse çizeceksiniz Mouse’un kablosunu bu komutla çizebilirsiniz.
Lofted Boss/Base: Bu komutla konik parçalar çizilebilir, Üst kısmı yuvarlak alt kısmı dörtgen parçalar, Üst ve alt kısmı yuvarlak ama farklı çaplarda bir parça çizebilirsiniz.
Extruded Cut: Bu komutla katı modelini oluşturduğunuz parçalara sonradan delikler delebilirsiniz, ama sadece tek bir düzlemde delik delmek mümkündür.
Hoce Wizard: Delik sihirbazı, Metrik,Withword diş deliklerini otomatik olarak herhangi bir çizim yapmadan sadece istediğiniz ölçüsünü ve diş boyunu seçeneklerden seçip delebilirsiniz.
Revolved Cut: Döndürerek del, örneğin silindirik bir parçanın içerisine kanal açacaksanız, bu komutu kullanarak açabilirsiniz.
Swept Cut: Süpürerek del; Belirli bir çüzgi üzerinde istediğiniz şekilde delik delebilirsiniz.
Lofted Cut: Bu komutla konik şeklinde delikler delebilirsiniz.
Fillet: Bu komutla köşeleri olan bir parçanın köşelerine Radius verebilirsiniz.
Linear Plattern: Bu komutu kullanarak katı hale getirilmiş parçaları belirli eksenlerde çoğaltıp kopyalayabilirsiniz.
Mirror: AutoCAD programında olduğu gibi burda da bu komut aynalama için kullanılır. Katı oluşturulmuş parçaları aynalama işleminde kullanılır.

Sketch: Bu kısımdan parçalarınızın 2D çizimlerini yapabilirsiniz. Resimde isimleri yazmayan komutlar şekillerinden de anlaşılacağı üzere Çizgi, Daire, Kare, Dikdörtgen, Çokgen, Elips çizimleridir.
Smart Dimension: Bu komut yardımı ile çizdiğiniz çizimleri ölçülendirebilirsiniz.
Trim Entities: Bu komutla yapılan çizimlerdeki fazla yerleri silebilir, kırpabilirsiniz.
Offset: Çizgileri öteleme işleminde kullanılır. Çizgiyi seçip istediğiniz ölçüyü girdikten sonra öteleme işlemi yapabilirsiniz.
Mirror Entities: Çizgileri aynalama işleminde kullanılır.
Linear Sketch Pattern: Çizgileri belirli bir uzaklıkta kopyalama,çoğaltma işlemlerinde kullanılır.

Sheet Metal: Bu kısımdan sac levha olan parçalara kalınlık verebilir, kenar açabilir ve bükebilirsiniz.
Base Flange/Tab: Çizilen çizime kalınlık verip katı oluşturmak için kullanılır.
Convert to Sheet Metal: Sac levha da çizilmemiş ama katı oluşturulmuş bir parçayı sac levha ya dönüştürmek için kullanılır.
Lofted-Bend: Konik sac parçalar çizmek için kullanılır, Makine sektöründe Bunker ismi verilen bir malzeme çizerken özellikle kullanılır.
Edge Flange: Sac levha olarak çizilmiş düz bir parçaya kenar oluşturmak için kullanılır.
Hem: Sac levha olarak çizilmiş parçaya ütülenmiş şekilde kenar çizer.
Jog: Düz sac levha ya kenar oluşturmak için kullanılır.
Sketched Bend: Sac levha üzerine çizgi çizilir ve bu komut kullanılarak sac levha çizginin olduğu yerden istenilen açıda bükülür.
Unfold: Sac levha ya daha önceden verilmiş olan bükümleri açmak için kullanılan bir komuttur.
Fold: Sac levha üzerindeki daha önceden açılmış olan bükümleri tekrar bükmek, toplamak için kullanılır.
Flatten: Çizilmiş ve bükümleri yapılmış sac levha üzerinde bulunan bütün bükümleri ve katlamaları açmak için kullanılır.

Weldments: Bu çizim bölümünde Profil, Boru, Köşebent, U profil ve H parçaların çiziminde kullanılır.
3D Sketch: Bu komutla yapılacak parçanın boyu çizilir.
Structural Member: Bu komutla uzunluğu belirlenmiş parçaya kalınlık oluşturulur, yapılacak parça ne ise Solidworks ün kütüphanesinde mevcut olduğu sürece listeden seçilip yapılabilir.