Ham Madde Nedir?
Öncelikle konunun özünün ve içeriğinin anlaşılabilmesi için bir takım tanımlamaların yapılması gerekir. Ham maddenin tanımı da bu tanımlamaların arasındadır. Daha sonrasında sanayi dalı, sanayi, pamuk gibi tanımlamalara da yer verilecektir. Ham madde terimi endüstri alanında kullanılan terimdir. Ham madde olmadan diğer hiç bir alanda üretim gerçekleşemez. Her üretilen malın mutlaka bir ham maddesi bulunur. O halde ham madde işlenmemiş ya da yarı işlenmiş ya da doğadan elde edilen bir maddenin endüstri alanında bir diğer maddenin yapımının elde edilmesinde kullanılan her bir içeriğin işlenip işlenen ana maddenin elde edilmesinden önceki durumuna ham madde denir.

Pamuk Nedir?
Pamuk sadece Türkiye'de değil dünyanın birçok yerinde yetişmektedir. Bir sonraki başlıklarda pamuğun hem dünyada hem de sadece Türkiye'de nerelerde yetiştiğine bakılacaktır. Pamuk bir bitki çeşidi olarak geçmektedir. Pamuk da ebegümeci bitkisinden elde edilir ebegümeci bitkisi ailesinin içerisine girmektedir. Çeşitleri de ebegümeci bitkisine bağlı olarak üretilebilen ve dünyada da çok fazla çeşidi olan bir bitki türüdür. Ana vatanı Hindistan'dır.
Sanayi Nedir?
Ham madenin malın işlenmemiş hali olarak tanımlanmıştı. Ham maddeler maddelerin üretilmesi için işlenmesi gerekir. Bu işlem belirli yerlerde yapılır fabrikalar gibi. İşte ham maddenin işlendiği diğer ana maddenin üretildiği bu alana sanayi denilir. Daha bilimsel bir tanım yapılırsa sanayi ham maddelerin işlenerek değerlendirilmesi, piyasada belirli alanlarda kullanabilecek hale getirilmesi, bu işlem için kullanılan bütün araçların, bilgilerin, tekniklerin tümüne sanayi denilir.
Sanayi Dalı Nedir Ve Sanayi Dalı Çeşitleri Nelerdir?
Sanayi dalı çok geniş olan sanayinin ham maddenin işlenmesinde kolaylık sağlaması için belirli bölümlere, kollara, kümelere yani kategorilere ayrılmış haline sanayi dalı denilir. Türkiye'de 7 adet sanayi dalı bulunmaktadır yani Türkiye'de sanayi 7 koldan yürütülmektedir. Bu kollar şunlardır maden, makina, kimya, çimento, cam seramik, orman, gıda, tekstil.

Pamuk Hangi Sanayi Dalının Ham Maddesidir?
Ham maddenin tanımından da anlaşılacağı gibi pamuk bir ham maddedir. Peki, pamuk işlenerek ne hale gelmektedir hangi alanda kullanılmaktadır. Yani pamuk hangi sanayi dalının ham maddesidir. Pamuk sanayi dallarının arasından tekstil dalının ham maddesidir. Pamuk tekstilin ham maddesi olduğu gibi başka alanların da ham maddesini ifade etmektedir. Peki, pamuk tekstil haricinde başka nasıl işlenmektedir. Pamuk bitkisel yağ sanayisinin ham maddesini de oluşturmaktadır çünkü pamuğun çekirdeğinden elde edilen yağ pamuk yağı olarak geçer ve bitkisel yağ yapımında kullanılır. Pamukta yapısı gereği faydalı lifler bulunmaktadır bu liflerde lif tekstilinde ve selüloz sanayinin ham maddesinde kullanılmaktadır. Yem sanayisinin ham maddesinde de pamuğun kapçık ve küspesi kullanılmaktadır.

Pamuk Türkiye' de Nerede Yetişir?
Pamuk Türkiye'de Güney Doğu Anadolu bölgesinde üretilir. Ağırlıklı olarak Şanlı Urfa ve çevresinde yetişirken Aydın ve Hatay illeri de Urfa'dan sonra sıralamaya girmektedir. Bilindiği gibi Güneydoğu Anadolu bölgesinde Gap projesi yer almaktadır. Gap projesi olumlu olarak pamuğun ekim alanlarını etkilemiş üretiminde destek sağlamıştır.
Pamuk Dünyada Nerede Yetişir?
Pamuğun ana vatanının Hindistan olduğu bildirilmiştir. Hindistan'la birlikte Çin ve Amerika'da da pamuk üretimi yapılmaktadır. Ülkeler arası pamuğun üretim miktarları değişkenlik göstermektedir.
YASAL UYARI
Yayımlanan bu yazılar webrasia.com yazarları tarafından yazılmıştır. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; webrasia.com, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu metinde yer alan görüşler yazara aittir ve webrasia.com’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.