Türkiye’nin elektomanyetik top çalışmaları
Türkiye bir yandan özellikle de Savunma sanayii alanında yerli imkanlarla öncelikli olarak TSK ihtiyacına yönelik olarak Silah ve Savunma sistemleri üretmeye çalışırken, diğer yandan dünyada diğer ülkelerinde geleceğin teknolojisi, geleceğin silahı olarak kabul edilen Elektromanyetik fırlatma sistemleri üzerinde çalışılıyor. ABD’nin uçak gemilerinde kullandığı elektromanyetik fırlatma sistemlerini, Türkiye Elektromanyetik fırlatma sistemini Elektromanyetik top olarak hayata geçirdi. Türkiye dünyada Elektromanyetik sistemler üzerinde çalışıp bunu test etmeyi başaran üçüncü ülkedir. ABD ve Türkiye dışında Çin’in de bu tür sistemler üzerinde çalışmalarının olduğu biliniyor.
1-Türkiye’nin elektomanyetik top için çalışmaları nelerdir.
Türkiye de bu alanda çalışmalar yapan üç kurum vardır bunlar ASELSAN, TÜBİTAK SAGE ORTAKLIĞI ve YETEKNOLOJİ A.Ş. dir. Aselsan ve Tübitak devlet desteği ile çalışmalar yaparken Yeteknoloji firması kendi imkanlarını kullanarak bu konuda çalışmalar yapmaktadır. Yapılan bütün çalışmalarda günümüze kadar birçok defa test yapılmış ve yüksek oranda yol katedilmiştir.
• YETEKNOLOJİ A.Ş.
Şahi209 Blok 1
Şahi209 Blok 2
• ASELSAN
Tufan
• TÜBİTAK
Sapan
I. Yeteknoloji Şahi 209 Blok 1
Yeteknoloji firması 2008 yılından bu yana kendi firma öz kaynaklarını kullanarak üretmiş olduğu ilk sistem Şahi 209 (Blok 1) dir. Elektromanyetik Top (EMT), %100 yerli tasarım ve %95 yerli malzeme oranı ile üretilmiştir. Şahi 209, 1 MegaJoule depolanan enerji ile 12 mm’den 28 mm çapında kalibreye kadar tüm mermi ve mühimmatları gece gündüz ve bütün hava şartlarında, minimum 2 km maksimum 12 km menzile kadar yani görünür hedeflere fırlatabilen EMT sistemidir. Sistem mobil olarak hareket edebilmektedir, atış için kısa sürede konuşlandırılabilir ve kendi enerji kaynağı ile bağımsız olarak enerjilendirilmektedir. Sistemin nişan almasını sağlayan elektro-optik bir destek birimi, namlu stabilizasyonunu sağlayan elektrikli ve pnömatik kaidesi ile icra mekanizması mevcuttur.

II. Şahi 209 Blok 2
YETEKNOLOJİ firmasının üretmiş olduğu 9’ncu prototip ve Türkiye’nin sahada test edilmiş ve çalışan 2’nci prototipi olan ŞAHİ 209 Blok 2 dir. Blok 2 sistemi Türkiyeyi Elektromanyetik fırlatma sistemi teknolojisine sahip 4 ülkeden biri yapmıştır. Türkiye elektro manyetik silahı mobil olarak hareket ettirip arka arkaya atış yapabilen dünyadaki 3 ülkeden birisidir. Bu sistem 50 km mesafeye kadar atışlar yapabilir. Blok 2 sisteminde 7 metre kompozit bir namlu ve bunu destekleyecek alt sistemler mevcuttur.
Bu alt sistemler sırasıyla şunlardır.
Otomatik yükleme sistemi, mühimmatların daha hızlı yüklenmesi için Entegre güç yönetim sistemi, şarj ve atış hızının atış sıklığının artırılması için ve buna bağlı olarak bir atış kontrol sistemi mevcuttur. Blok 2 modeli 180 derecelik bir açıyı tarayabilen kaideye sahiptir. Aynı zamanda 45 dereceyi bulan bir yükselme açısına sahip.
Şahi Blok 2 de Blok 1’den farklı olarak güç kaynağı, namlu boyu, mühimmat özellikleri değişmiştir. Blok 1’de 1 megajul depolayan enerji ile atış yaparken Blok 2 de bu fark 10 megajul e çıkmıştır, Blok 2 de 10 megajul depolayan enerji ile atışlar yapılabiliyor. Dolayısıyla bu durum sistemin kapasitesini ve menzilini artırmaktadır. Blok 2 sistemi 2019 yılında hayata geçirilmiştir.
Blok 1 ve Blok 2 arasındaki farklar şunlardır.
Blok 1 sistemi 1 megajul kademeli anahtarlama sistemi ile şarj olup atış yaparken bu durum Blok 2 de 10 megajule çıkartılmış yani 10 kat artırılmıştır. Blok 1 3 metrelik bir namluya sahipken Blok 2 7 metrelik bir namluya sahiptir. Bu nedenle Blok 2 nin hanlu çıkış hızı ve enerjisi ve mühimmatın özellikleri Blok 1’in üstündedir.

III. Aselsan
TUFAN
Elektromanyetik fırlatma teknolojilerinin kazanılması amacıyla ASELSAN tarafından
2014 yılında başlanan “TUFAN” Elektromanyetik Fırlatma Sistemi geliştirme faaliyetleri başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Geliştirme çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılacak ürünün konvansiyonel sistemlere göre daha yüksek çıkış hızı (2500 m/s ve üzeri) ve böylelikle daha uzun menzil; konvansiyonel (roket motorlu) sistemlere göre daha düşük birim önleme maliyeti; ateş destek, hava savunma ve uzaya erişim gibi çok yönlü kullanım alanı ve mühimmat kimyasal patlayıcı içermediği için sistemin entegre olduğu platformun güvenilirliğinin yüksek olması gibi özelliklere sahip olması hedeflenmektedir.

YASAL UYARI
Yayımlanan bu yazılar webrasia.com yazarları tarafından yazılmıştır. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; webrasia.com, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu metinde yer alan görüşler yazara aittir ve webrasia.com’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.