İnşaat mühendisliği
Eğitim alanında mühendislik dallarının ayrı bir önemi bulunmaktadır. Ancak hiç şüphesiz ülkemizde en sevilen mühendislik alanı inşaat mühendisliğidir. Yolların, binaların, köprülerin, tünel ve barajların, kanalizasyonların, arıtma sistemlerinin ve çok daha büyük projelerde dahil olmak üzere tüm bu yapılar, inşaat mühendisi olan bireylerin sorumluluğu altındadır. İnşaat mühendisleri bu tür büyük, küçük fark etmeksizin yapım aşamasında olan yapıları kontrol eder ve denetlerler. Bu kontrol ve denetim, yapım sürecinin tamamlanmasına kadar devam eder.
İnşaat mühendisleri denizcilik, jeoteknik, çevre, ulaşım ve yapı sektörlerinin herhangi birinde çalışabilmektedir. Dolaysıyla hizmetini sunduğu sektörün kurallarına bağlı olacak şekilde edindiği sorumluluklar farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel anlamda inşaat mühendislerinin benzer olan bir takım sorumlulukları vardır. Örnek vermek gerekirse edindiği projenin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi, yapıların planlanan bütçe ve zaman içerisinde tamamen halledilmiş olması ve teslim edilmesi inşaat mühendislerinin sorumluluğu altındadır. Saha incelemelerinin yapılması da dahil olmak üzere teknik ve fizibilite çalışmalarının yapılması inşaat mühendisinin kontrolü altında olan bir durumdur. İnşaat mühendisleri, malzeme ve işçilik gibi ilgili maliyetlerin hesaplanması ve proje için bir bütçenin belirlenmesini sağlar. Temelin yeterliliğini, sağlamlığını belirleyebilmek için toprak testi yapar ve bu testin sonucunu değerlendirirler. Proje hakkında güvenlik ve sağlık konusunda olması gereken yasal sorumlulukların ve gerekliliklerin denetimi inşaat mühendislerinin işidir. Projeye etki edecek çevre koşullarının değerlendirilmesi, detaylı tasarım ve çeşitli bilgisayar yazılımlarının kullanılması; müşteri, mimar ve taşeronlarla birlik içerisinde takım iş birliği yapmak; kamu kurumları yada planlama kurumları için çeşitli raporlar hazırlamak inşaat mühendislerinin sorumluluğu altında olan işlerdir.
İnşaat Mühendisi olabilmek için üniversitelerde 4 yıl süren lisans eğitimim tamamlanması ve bireyin inşaat mühendisliği bölümünden mezun olması gerekmektedir. İyi bir inşaat mühendisinin AutoCAD ve benzeri üretkenlik yazılımlarını kullanabiliyor olması gerekmektedir. Bu tür çizim ve üretkenlik yazılımlarında bireyin becerikli ve eli yatkın olması çok ama çok önemlidir. Aynı zamanda problem çözme yeteneğine sahip olması ve son teslim etme tarihi içerisinde planlanan bütçeye bağlı kalabilmesi önemli bir kriterdir. İyi bir inşaat mühendisinin takım çalışması konusunda elverişli olması gerekmektedir. Aynı zamanda iletişim konusunda becerikli olması gerekmektedir. Üstelik bu iletişim becerisi hem sözlü hem de yazılı olacak şekilde olmalıdır. İnşaat mühendisleri yoğun çalışma temposuna uyum sağlayabilmelidir. Tabi mesleğin getirdiği yoğunluk, içerisinde bulunan sektöre göre değişkenlik gösterebilen bir durumdur.
İnşaat mühendislerinin iş imkanları farklı alanlara ayrılabilmektedir. Yoğun tempo da çalışmak istemeyen, işe geliş ve gidiş saatlerinin belli olmasını isteyen bireyler KPSS sınavıyla devlet dairesinde çalışabilirler. Burada işe geliş ve gidiş tarihleri bellidir. Yoğun bir iş temposu da bulunmamaktadır. Ancak inşaat mühendisi olan bir bireyin devlet dairesinde kendini geliştiremeyeceği gerçeğini de açıkça belirtmemizde fayda var.
Tabi inşaat mühendisleri için iş imkanları sadece devlet dairesinde sınırlı olmamaktadır. Özel sektör içerisinde de çalışma imkanları yakalayabilir ve iş hayatında yoğun tempolu kariyer basamaklarını teker teker çıkabilirsiniz. Ancak ülkemizde her yıl binlerce inşaat mühendisi mezunu olan bireyler bulunmaktadır. Bu yüzden özel sektörün acımasızlığıyla yüz yüze gelebilirsiniz. Özel sektörler ihtiyaçlarını karşılayabileceği birçok inşaat mezunu bulabildikleri için bu sektör içerisinde yükselmek, yüksek maaşlar elde etmek sizin için bir hayli zor olacaktır.
İnşaat Mühendisi bölümünden mezun olduktan sonra saha mühendisi olarak çeşitli işlerde de çalışabilirsiniz. Saha mühendisleri, şantiye içerisindeki en basit işten, en kompleks işe kadar her şeyde sorumlu olan ve oldukça yorucu olan bir iştir. Bu mühendisler, şantiye şefi olarak nitelendirilen bireylerin altında çalışırlar ve onlara gerekli olan raporları iletirler. Sahaya gelen malzemelerin teslim alınması, işçilerin çalışmasını kontrol etme, yönlendirme ve buna benzer birçok iş, saha mühendislerinin işidir. Yada benzer bir şekilde kısım şefi iş yada şantiye şefi iş imkanlarından da faydalanabilirsiniz.
• İnşaat mühendislerinin aylık kazancı:
o En düşük: 2825 TL
o Ortalama: 4390 TL
o En yüksek: 6590 TL
YASAL UYARI
Yayımlanan bu yazılar webrasia.com yazarları tarafından yazılmıştır. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; webrasia.com, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu metinde yer alan görüşler yazara aittir ve webrasia.com’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.