Biyomedikal mühendisliği
Hasta bireylerin hayatları, hasta olmayan bireylere göre her zaman daha zordur. Biyomedikal mühendisliği bölümüyse hasta bireylerin yaşadığı bu zorluklara çözüm sunmayı sağlamaktır. Bu yüzden tıp bölümünde yaşanan bir takım problemlerin analizi yapılır ve bu analizler sonucunda çözümler üretilir. Yapay iç organlar ve vücut parçalarının yerini alan yapay aletler sayesinde hasta bireylerin hayatları kolaylaştırılır. Aynı zamanda tıbbi problemlerin teşhis edilebilmesi ve çözüme kavuşturulabilmesi için çeşitli makine ve tasarım sistemi ürünleri de geliştirilir.
Biyomedikal mühendislerinin yapmış olduğu çalışmalar birçok profesyonel alanı kapsamaktadır. Uzmanlık alanlarının mühendisliğe ve biyolojiye dayanmasına rağmen biyomedikal mühendisleri genellikle tıp alanında hasta bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak, hastalığa doğrudan yada alternatif çözüm olabilecek makinelerin ve bilgisayar yazılımlarının tasarlanmasında görev alırlar. Aynı zamanda bu mühendisler yeni ilaç terapilerinin geliştirilmesi için kimya ve biyoloji gibi bilgilerden sıkça yararlanırlar. Beyin yada kalp tarafından başka yere iletilen sinyal yada sinyalleri anlayabilmek için çeşitli modeller oluştururlar. Bu model için matematik ve istatistikten yararlanırlar. Biyomedikal mühendislerinin sorumlulukları oldukça geniştir. Bununla birlikte birçok alanda farklı farklı çalışmalar yaparlar.
Biyomedikal mühendislerinin çalışma alanlarına örnek verecek olursak bir hayli uzun sürer. Ancak bir biyomedikal mühendisinin görevleri hakkında birkaç şeyden bahsedebiliriz. Mesela klinisyenlerle birlikte diğer personele de kullanılan ekipmanlar hakkında eğitim verirler. Kimyagerler ve tıp bilimcilerle iş birliğine girerler ve ortak çalışmalarla birlikte insanların ve hayvanların biyolojik sistemleri hakkında var olan bilgilerin mühendislik yönlerini araştırırlar. Klinik problemlerinin çözümü için gerekli olan araştırmaları yaparlar. Yeni ilaçları test edebilmek için gerekli olan elektrik devrelerini ve tıbbi ekipmanı çalıştıran yazılımları ve bilgisayar simülasyonları tasarlarlar. Kalça ve diz eklemleri gibi yapay vücut parçalarını tasarlarlar. Yedek vücut kısımlarını yapabilmek için gerekli olan malzemeleri geliştirirler. Biyomedikal ekipman için kurulum, ayarlama, bakım, onarım ve teknik desteği sağlarlar. Aynı zamanda bu ekipmanın güvenliğini, verimliğini ve etkinliğini değerlendirirler.
Öğrencilerin tüm bu işlerde etkin bir şekilde yer alabilmesi için biyomedikal mühendisliği bölümünde 4 yıllık üniversite eğitimini tamamlaması gerekmektedir. Aynı zamanda biyomedikal mühendisliği eğitimi, meslek hayatına giriş yapacak olan bireylerin tasarımları ürünlere dönüştürebilme konusunda yaratıcı ve teknik bilgiye sahip olmasını sağlamaktadır. Uygun çözüm yollarının tasarlanması, hastaların ve müşterilerin ihtiyaç duyduğu şeyleri analiz etme kabiliyetine sahip olması gerekmektedir. Biyomedikal mühendisi olarak çalışacak olan bireylerin iletişim beceresi iyi olmalı ve kendini net bir şekilde ifade edebilmesi gerekmektedir. Ek olarak matematik konularında bilir kişi olması gerekir. Karmaşık sistemler karşısında çözüm üretebilecek beceriye sahip olmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Takım çalışması konusunda uyumlu ve yetenekli olmalıdır. Yenilikçi bakış açısına sahip olmalı ve problemlere bu gözle yaklaşmayı bilmelidir.
Biyomedikal mühendisliği eğitimini alan ve meslek hayatına adım atacak olan bireyler, hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında iş imkanı yakalayabilirler. Yada üniversitelerde, tıp araştırma merkezlerinde, tıbbi cihaz ve malzeme üreten yada satan ve satış sonrası destek sunan kuruluşlarda iş imkanı yakalayabilirler. Biyomedikal mühendisleri, ilaç endüstrisinde ve sağlık kuruluşlarının bilgi-işlem bildirimlerinde çalışabilirler.
• Biyomedikal mühendislerinin aylık kazancı:
o En düşük: 2900 TL
o Ortalama: 4750 TL
o En yüksek: 9500 TL
YASAL UYARI
Yayımlanan bu yazılar webrasia.com yazarları tarafından yazılmıştır. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; webrasia.com, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu metinde yer alan görüşler yazara aittir ve webrasia.com’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.