Bakır Nedir, Nerelerde Kullanılır
Bakır Nedir?
Bakırı diğer maddeler ile karıştırılmamış, yani saf haliyle gören kişi çok azdır. Bu madde diğer bileşenler ile karıştırılıp hazırlandığı zaman kullanıma hazır olabiliyor. Saf halini görenler de sarımsı ve pembeye benzer rengi, parıltılı metalin bakır olduğunu kolayca anlayamıyor.
Hava ile temas ettiği anda rengi pembe olan bakırın görünümü kırmızı olur. Oksijen bu metalin rengini değiştirir. Hızlıca esmerleşip matlaşır ve rengi herkesin bildiği kızıl kahverengi bakıra dönüşür. Oksijen ile birleşmeden dolayı bakırın yüzeyini incecik bir katman halinde kaplanmış olur.
Bakır Simgesi
Bakır simgesi periyodik cetvelde “CU”, atom numarası 29 ve ağırlığı 63,54’dür. Doğal yollar ile oluşan kimyasal etkilere karşı dayanıklıdır. Aslında bir metal çeşididir. Paslanmaz ve kolay kolay aşınmaz. Bakırlar kolayca işlenebilecek, şekillenebilecek yumuşak bir metaldir. Kesilebilir, Dövülebilir, yüzeyi kazınabilir, oyulabilir, kalınlığı milimetrenin yirmide birini bile bulmayan, ışığı geçirecek kadar ince bir levha haline bile getirilebilir. Bu derecede ince bir bakırdan geçen ışık, yeşilimsi ve maviyi andıran bir renk açığa çıkartır.
Demir ve Alüminyumdan Sonra Dünyada En Çok Kullanılan 3.Sırada Yer Alır
Demir ve alüminyum dünyada en çok kullanılan metallerdir. Bakır ise demir ve alüminyumdan sonra 3. Sırada yerini alır. Muhteşem bir diğer özelliği ise elektriği çok iyi iletiyor olmasıdır. Genellikle elektrik teknolojisi ve sanayisinde kullanılır. Bu metali trafoların içerisinde sıkça görebilirsiniz. Bakırı ne kadar bilmesek de hayatın birçok yerinde işlev görür.
Elektrik, telefon, telgrafın telleri, yer altında geçen kablolar, paratonerlerin gibi çeşitli teknolojik etkenler bakır sayesinde elektriği mükemmel düzeyde iletirler. Eğilip büküldüğünde kolay kolay kopmaz ve teknik terim ile “sünek” bir metaldir. Sıcaklığı iletme konusunda da en iyiler arasında gümüşün ardında bakırlar yer alır. Bu özellik sayesinde buhar kazanlarının, radyatörlerin, tencere ve tava gibi mutfak gereçlerinin yapımında bilhassa kullanılır.
Karışımlardan Farklı Maddeler Elde Edilir
Bakırın bazı maddeler ile karışımı veya alaşımlandığında çok farklı maddeler elde edilebilir. Kalayla alaşımladığında tunç, çinko ile pirinç, alüminyumla alaşımlandığı zaman ise alüminyum tuncu elde edilir.
Türkiye’nin en önemli ve dolgun yatakları Artvin ve Diyarbakır şehirlerinde yer almaktadır. Ülkemiz bakırlar ve çeşitli metal unsurları konusunda da oldukça zengin bir verimliliğe sahiptir. Üretimi dünyada 10 milyon ton dolaylarındadır ve bunların çoğu ABD, Zambiya, Şili, Kanada ve Zaire olmak üzere 5-6 ülke karşılar.
Bakır Tel’in Kullanım Alanları
- Telefon
- Trafolar
- Elektrik aksanları
- Mutfak araç gereçleri
- Elektrik akımını hızlandırmak istenilen yerler
- Jeneratörler
- Sargı bobinleri
- Fren sistemleri
- Kompresörler

Bakır Tel elektrik akımını hızlandırma veya azaltma gibi durumlarda da kullanılır. Bakır Tel iyi konumlandırılması ve tasarlanması gereken bir metaldir. Yatay, dikey veya daha farklı biçim olarak bobinlere sarılmış şekilde de kullanılabilir.
Türkiye’de ki Bakir Madenleri
Ülkemizde de bakir madeni yatakları bulunmaktadır. Ülkemiz maden açısından benzersiz zenginliklere sahiptir. Aşağıda, ülkemizdeki Bakir madeni yataklarının olduğu bölgeler belirtilmiştir;
- Adıyaman – Sincik
- Artvin- Murgul
- Balıkesir – Havran
- Çanakkale – Gökçeada
- Diyarbakır – Çermik
- Elazığ- Ergani
- Erzurum – Oltu
- Giresun – Espiye
- Kahramanmaraş – Elbistan
- Kastamonu – Küre
- Ordu – Gölköy
- Rize – Çayeli
Türkiye’de bulunan bazı maden yataklarıdır.
Bakır Erime Sıcaklığı
Bakır erime sıcaklığı 1083 santigrat derecedir. Ne kadar kolay şekil alan bir metal olsa da bakırı eritmek çok ince işçilik isteyen bir sanattır. Genellikle büyük şirketlerin ısıtma odalarında bu işlemler gerçekleşir. Bakır erime sıcaklığı bin derece olsa da diğer metallere göre erken bile eridiği söylenir eriyen bakıra şekil vermek öyle sanıldığı gibi hiçte kolay değildir. Bakırın öyle çok kullanım alanı vardır ki Ultrasonun içerisinde bile yerini almıştır.

YASAL UYARI
Yayımlanan bu yazılar webrasia.com yazarları tarafından yazılmıştır. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; webrasia.com, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu metinde yer alan görüşler yazara aittir ve webrasia.com’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.