Autocad programında çoğaltma komutu nedir.
Autocad programında Array komutu nedir.
Autocad de 5 farklı çoğaltma komutu vardır.
Öncelikle yeni bir DWG Dosyası açıp çizime başladıktan sonra, bazı çizimlerimizi çoğaltmak ve sayısını artırma ihtiyacı duyarız bunu yapmak için her seferinde sürekli olarak parçaları veya çizimleri tekrar tekrar çizmemize gerek kalmaması için Autocad programı içerisinde çoğaltma kopyalama komutları vardır, bunları kullanarak daha hızlı ve kolay bir şekilde istediğimiz çizimlerimizi istediğimiz kadar çoğaltabiliriz.
1-Copy: Bu komut seçilen parçaları tek tek veya çoklu olarak kopyalayarak çoğaltmamıza yarar.
Seçilen parçayı belirli bir ölçüde veya rast gele yerlere kopyalayarak çoğaltmamıza yarar.
2-Ofset: Bu komut gene seçilen bir parçayı belirli bir ölçüye kopyalamamıza, ötelememize yarar, rastgele işlem yapılamaz, mutlaka ölçü girilmesi gerekir.
3-Array: Array aslında bir komut değildir, Autocad in içerisinde bir komut dizisi veya kümesidir.
Bu kümenin içerisinde 3 farklı komut vardır bunlar Rectangular Array, Polar Array ve Path Array dir.
Bu üç komut arasında ençok Polar Array ve Rectangular Array kullanılmaktadır.
Array komutu AutoCAD in Modify araç çubuğunda bulunur veya komut satırına yazarak da bulabilirsiniz.

Rectangular Array: Çizilen parçaları herhangi bir satır veya sütun kombinasyonuna istenilen ölçülerde ve adetler dağıtmanıza yardımcı olur.
Path Array: Belirli bir helis veya yamuk çizgi ekseninde seçilen objeleri kullanıcının belirlediği ölçü aralığında ve adetlerde çoğaltır.
Polar Array: Çizilen parçaları veya nesneleri bir merkez noktası yada dönme ekseni etrafında dairesel bir düzende eşit yada çeşitli açılarda dağıtmanıza yardımcı olur.
Array komutunun kısayolu Ar dir. Komut satırına ar yazıp Enter a bastığımızda bizden öncelikle çoğaltılacak çizgi veya objeyi seçmemizi ister, çoğaltılacak çizgi yada objeyi seçip Enter tuşuna veya Mause un sağ tuşuna bastığımızda altta komut satırının olduğu kısımda aşağıdaki seçenekler çıkar.

Yukarda yazdığım gibi Rectangular, PAth, POlar komutları çıkar, resimde görüldüğü gibi komutların isimlerinin ilk harfleri mavi renkte yazılmaktadır. Mavi renkli harfler bu komutların kısayoludur. Re enter yaptığınızda Rectangular, Pa enter yaptığınızda Path , Po enter yaptığınızda Polar komutunu almış olursunuz. Autocad in bazı sürümleri özellikle yeni sürümlerde bu komutlar bu şekilde çalıştırılmaktadır.
Autocad in eski sürümlerde ise Array komutu Ar enter yaptığınızda aşağıdaki görseldeki gibi küçük bir sayfa açılır.
Aşağıdaki görselde görüldüğü gibi Ar enter yaptığımızda sayfa açılınca ilk olarak işaretli olan Rectangular Array komutu işaretlidi bu komutta seçtiğimiz çizimi doğrusal olarak düşey ve yatay şelilde istediğimiz aralıkta, istediğimiz ölçü ve adetlerde çoğaltabiliriz.

Yukarıdaki çoğaltmayı örnek olarak yaptığımızı varsayalım, ve bu çoğaltmayı yanlış yaptık diyelim, eğer çığalttığımız çizimin üzerine çift tıkladığımızda sağ taraftaki küçük kutucuk açılır ve burdan ölçüleri adetleri hatta çoğaltılan parçanın, çizimin yönünü sonradan değiştirebiliriz.

Rows: Düşey eksende seçtiğimiz çizimin kaç adet olması gerektiğini buraya yazarız.
Columns: Yatay eksende seçtiğimiz çizimin kaç adet olması gerektiği buraya yazarız.
Row offset: Düşeydeki aralık yani düşeyde parçalar arası kaç mm olması gerekiyorsa buraya yazılır.
Column offset: Yataydaki aralık yani yatayda parçalar arası kaç mm olması gerekiyorsa buraya yazılır.
Angle of array: ise yanındaki tuşa bastığımızda bu aralıkları iki nokta belirtmek sureti ile belirlememizi sağlayacaktır. Örneğimizde 20 düşey ve 20 yatay mesafe olarak belirlediğimiz için kutucuğu yukarıdaki şekilde düzenliyoruz.

Polar Array : Şekilden de anlaşılacağı gibi burada da bize polar şekilde yani dairesel bir eksende çoğaltma işlemi yapmak için kullanılacaktır.
Center point kısmında ister x-y koordinat düzlemlerini girerek bu çemberin merkezini belirtelim veya yanındaki kutucuğa basarak cursor yardımı ile merkezi belirleyelim. Ardından da total numbers of items kısmından kaç adet çoğaltılmış olacağını girdiğimizde kalan kısım angle of fill olacak. Angel of fill yazan yerin sağ tarafındaki kutucuğa çoğaltılmasını istediğimiz parça veya parçaları toplamda kaç derecelik ölçüde arasında çolatılacağını yazarız.
Select objects : Sağ üst köşede select objects yazısının sol tarafındaki kutucuğa tıklayıp çoğaltmak istediğimiz parçayı seçeriz ve işlemi tamamlamak için enter tuşuna basarız.
AutoCAD Programı hakkındaki makaleyi okumak için AutoCAD yazısına tıklayabilirsiniz.
DWG dosyası hakkındaki makaleyi okumak için DWG yazısına tıklayabilirsiniz.