Araç Lastiği Alırken Dikkat Edilecek Hususlar
Araç lastiği alacaklar lastik almada çok kararsız olmaktadırlar. Hangi lastiği almam gerekir diye birçok araştırmalar yapmaktadırlar. Yine de lastik konusunda fazla bilgiye sahip olmayanlar arkadaşlarının tavsiyesine göre lastik alımı yapmaktadır. Bu yazımızda araç lastiği alırken dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi vereceğiz.
Lastik alımında dikkat edilecek 5 önemli detay vardır.
Bunlar sırası ile
• Aracın modeli ve üretim tarihi
• Araca takılacak lastiklerin ebadı
• Lastikler RFT olmalı0 veya olmamalı mı?
• Lastik almadan önce uzman lastik bayilerine danışılmalı
• Alınacak lastikler mevsimine göre tercih yapılmalı
• Lastiğin Modeli Ve Üretim Tarihi
Her aracın lastiklerinin ebadı farklı olmaktadır. Burada aracın modeli yıllara göre değişir. Araç motorunun gücü değişmesi bile lastik ebadını da değiştirmektedir. Aracın ruhsatında aracın yaşı ve modeli yazmaktadır. Buradan bilgi sahibi olabilirsiniz.
Araca Takılacak Lastiklerin Ebadı
Aracınıza lastik almanız gerekiyorsa aracın lastik ebadını doğru bilmeniz gerekir. Araç lastiği satan firmalar sizden aracınızın markasını, modelini ve ebadını isteyeceklerdir. Buna göre size lastik vereceklerdir. Lastik ebadı lastiklerin yanak kısmında yazmaktadır. Örnek verecek olursak 200 45 R 16 gibi yazılıdır. Yanlış lastik takmakla araca zarar verirsiniz. Kullanmış olduğunuz lastiklerin yazıları silinmiş ise aracınızın yakıt depo kapağı ve aracın sol kapı kenarında lastiklerin ebadı yazılıdır.
Lastikler RFT Olmalı Veya Olmamalı mı?
Lastiklerde RFT kısaltması varsa halk arasında buna patlamayan lastik denilmektedir. Bu tip lastikler yolda patlama yaptığında 70 km kadar sizi götürmektedir. Bazı lastiklerde bu isim yani kısaltma yerine Run Fiat olarak yazılıdır. Bu tip kısaltmalar lastiklerin marka adına göre değişmektedir.
Bunlara örnek olarak
• Goodyear markasında ROF
• Pirelli Markasında RFT
• Hankook Markasında HRS
• Miçhelin markasında ZP
• Continental markasında SSR
Gösterebiliriz.
Lastiklerinizin patlamaz lastik olup olmadıklarını yine yakıt depo kapakları ve aracın sol kapı kenarlarında yazmaktadır.
Lastik Almadan Önce Uzman Lastik Bayilerine Danışılmalı
Lastik alımlarında dikkatli olunacak bir konuda lastik bayilerine danışmaktır. Lastik araştırması yaparak kafanızın karışması durumunda bayiler size yol gösterecektir.
Alınacak Lastikler Mevsimine Göre Tercih Yapılmalı
Türkiye değişik iklim koşullarını taşımakta ve alınacak lastiklerde mevsime göre olmalıdır. Ilık ve sıcak bölgede yaşamaktaysanız dört mevsim lastik almalısınız. Karadeniz ve Marmara bölgesinde yaşamaktaysanız buralarda yağışın bol olması nedeniyle 4 mevsim kış lastiği kullanmak gerekir. İç Anadolu ve Doğu Anadolu da kış lastiği kullanılmalıdır. Kış lastikleri kullanımları sıcaklık 8 derce ve üzerine çıkması durumunda yaz lastikleri kullanılır. Kış lastikleri ile yaz lastikleri arasındaki farkı lastik dişlerinden anlarsınız. Kış lastiklerinin dişleri kalın olmaktadır.
Aracın Modeli ve Tarihi
Her aracın lastik ebadı farklı olmaktadır. Aracın üretim yılı ve modeli de lastiklerin ebadını değiştirmektedir.
Lastiklerin Üzerindeki Rakamlar ne Anlama Geliyor

YASAL UYARI
Yayımlanan bu yazılar webrasia.com yazarları tarafından yazılmıştır. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; webrasia.com, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu metinde yer alan görüşler yazara aittir ve webrasia.com’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.